Hoe kan ik mij als zelfstandig ondernemer verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid?

Hoe kan ik mij als zelfstandig ondernemer verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid?

30 maart 2021 - Als ondernemer kunt u zelf bepalen hoe u zich verzekert tegen arbeidsongeschiktheid. U kunt zelf geld reserveren, een verzekering afsluiten of deelnemen aan een broodfonds. De keuzetool onderaan deze pagina geeft aan waar u op moet letten bij het kiezen van een verzekering.

 

“ 'zelf geld te reserveren' Dit is zeker een optie, alleen gaat het snel om veel geld. De vraag is niet alleen of je zoveel geld hebt kunnen sparen, maar ook of je jouw geld wilt gebruiken als inkomen bij ziekte en/of arbeidsongeschiktheid. Een AOV verzekering verzekert je ook tegen niet aanspreken van je geld.

Jelle J. de Boer | manager OnlineAOV

 

Vervangend inkomen zelfstandig ondernemers bij arbeidsongeschiktheid

U kunt als zelfstandig ondernemer voor een vervangend inkomen zorgen door:

  • zelf geld te reserveren;
  • een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten;
  • een 'individuele arbeidsongeschiktheidsverzekering tegen collectieve voorwaarden' af te sluiten. Dit is mogelijk via diverse branche- en beroepsorganisaties. Ook belangenverenigingen voor zelfstandigen bieden hun leden deze mogelijkheid;
  • een vrijwillige Ziektewet- of WIA-verzekering bij het UWV af te sluiten. Deze verzekering kunt u afsluiten als u als werknemer of vanuit een uitkering zelfstandig ondernemer wordt;
  • deel te nemen aan een broodfonds, voor de 1e 2 jaar van uw arbeidsongeschiktheid. Een broodfonds bestaat uit ondernemers die elke maand geld opzij zetten. Als een van hen langdurig ziek is, krijgt hij van de anderen in zijn broodfonds elke maand schenkingen om van rond te komen.

De minister van SZW onderzoekt of ouderen in specifieke beroepen zich bijvoorbeeld via het UWV kunnen verzekeren, als dit niet lukt via private verzekeraars.

Vangnetverzekering bij moeilijk verzekerbare risico’s zzp'er

Zzp’ers met een ziekte kunnen soms moeilijk een ziektekostenverzekering afsluiten. Sommige verzekeraars bieden startende zzp’ers dan de eerste 15 maanden een vangnetverzekering. Verzekeraars zijn niet verplicht hen te accepteren.

Is een verzekeraar lid van het Verbond van Verzekeraars? En biedt de verzekeraar een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan? Dan is de verzekeraar verplicht zo’n vangnetverzekering aan te bieden. Dat valt onder de bindende zelfregulering van het Verbond.

Keuzetool verzekeren arbeidsongeschiktheid zelfstandige

U overweegt een arbeidsongeschiktheids­verzekering af te sluiten. Vaak zijn er meer mogelijkheden dan u denkt. Deze tool geeft inzicht in de mogelijkheden en helpt u op weg om hierin uw eigen keuze te kunnen maken. Lees eerst 

Wilt u bij...

1
arbeidsongeschiktheid een uitkering...
inkomen

2
arbeidsongeschiktheid een uitkering...
tijdstip

3
volledige arbeidsongeschiktheid voor huidig werk een uitkering...
leeftijd


Kijk via 'Bron' voor de toelichting op keuzemogelijkheden!


Bron: Rijksoverheid