Nieuws

Als topfitte ZZP'er een AOV afsluiten? Doei...

Gepubliceerd: 03-08-2017,
Je voelt je als ZZP’er kerngezond en bent nooit ziek, moet je dan echt een ‘dure’ arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten? Maar liefst 80 procent van de zzp’ers in Nederland doet dit niet en is dus onverzekerd. „Ik voel de urgentie gewoon niet.”

Het blijft bij veel zelfstandigen een eeuwige afweging: wel of geen AOV regelen. „Elke keer als ik er weer over lees in de krant, denk ik, tja dat moet ik nog doen. Maar het blijft iets wat ik maar niet regel”, zegt freelancejournalist Jette (26). „Dat komt omdat ik de urgentie gewoonweg niet voel. Ik ben gezond en heb het nu - op dit moment - niet nodig. Je doet het ‘voor het geval dat’.”

"Het kan verstandiger zijn om een verzekering aan te gaan en hiervoor een premie te betalen om zo jouw eigen verdiende vermogen niet aan te hoeven spreken bij ziekte en/of arbeidsongeschiktheid. Een verzekeraar is dan de beste partij om dit risico te aanvaarden, daarbij is de premie fiscaal aftrekbaar en de uitkering uit de AOV is wel weer belast."

Sifra | commercieel medewerker OnlineAOV

Uit een enquête die TNO en het CBS dinsdag publiceerden, blijkt dat de meeste ZZP'ers een AOV gewoonweg te duur vinden. Sommige zelfstandigen geven aan dat ze zelf genoeg geld hebben gespaard om een periode zonder werk te overbruggen.