Nieuws

Henk Vermeer (BBB): 'Onduidelijk wat verplichte AOV moet oplossen'

Gepubliceerd: 20-05-2023,
Bron:  De Ondernemer
,,BBB is niet zo van de drang en dwang, zelfstandigen zijn over het algemeen niet voor niets zelfstandig. Onze eerste gedachte is dan ook dat we hier niet akkoord mee kunnen gaan. Maar: we hebben het wetsvoorstel nog niet voor ons liggen." BBB's Henk Vermeer over de straks mogelijk verplichte AOV.


“‘ 'De verplichting wordt hier ter discussie gesteld en dat is terecht, minder drang en dwang. Het verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid is belangrijk, maar dit kan ook met minder dwang.”

Jelle J. de Boer | manager OnlineAOV

 

Minister Van Gennip presenteerde vorige maand haar plannen om de arbeidsmarkt te hervormen. Voor zelfstandig ondernemers zit daar een belangrijk punt in: de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

De minister wil het voorstel in het voorjaar van 2024 naar de Tweede Kamer sturen, zodat de wet begin 2025 in kan gaan, maar dat geldt dan nog niet voor de AOV. 'Na publicatie van de wet zal er aanvullend tijd nodig zijn om het wetsvoorstel te implementeren en daarmee in werking te laten treden', aldus de minister.

,,BBB is niet zo van de drang en dwang, zelfstandigen zijn over het algemeen niet voor niets zelfstandig", stelt Henk Vermeer namens BoerBurgerBeweging (BBB). ,,Onze eerste gedachte is dan ook dat we hier niet akkoord mee kunnen gaan. Maar: we hebben het wetsvoorstel nog niet voor ons liggen. En ja, wij zien de risico's van het niet verzekerd zijn."

Vermeer maakt duidelijk 'graag eerst helder te willen hebben welk en wiens probleem hiermee opgelost moet worden, voor we goed kunnen beoordelen wat de beste oplossing is'. ,,En dat het plan in het pensioenakkoord is opgenomen door partijen wie het niet eens aangaat en die hiermee wellicht iets terugkregen voor hun steun aan een onzalig nieuw pensioenstelsel, is voor ons geen argument."

Wat betekent de AOV financieel voor zzp'ers?

  • De premie bedraagt naar schatting 7,5 tot 8 procent van het ‘laatste verdiende’ ondernemersinkomen (grof gezegd: omzet min kosten).
  • Je betaalt premie over het inkomen tot 143 procent van het minimumloon (minimumloon: 1.934 euro per maand). Je betaalt dus premie over het inkomen tot 33.187 euro per jaar. Daarboven betaal je geen premie.
  • De maximale premie per maand wordt iets meer dan 200 euro per maand (143 procent van 1.934 euro met 7,5 procent premie = 207,42 euro). De premies zijn fiscaal aftrekbaar (dit deel van de uitvoering komt waarschijnlijk bij de Belastingdienst terecht).
  • De uitkering bedraagt 70 procent van het laatst verdiende inkomen, met een maximum van 100 procent van het minimumloon (70 procent van 1,43 procent vermenigvuldigd met het minimumloon = 1.934 euro)

 

Henk Vermeer (BBB): 'Wij missen een integrale aanpak richting mkb en zzp'ers'

,,Er zijn nog veel vragen. Bijvoorbeeld: wat gaat dit betekenen voor broodfondsen en andere schenkkringen? Hoe wordt de acceptatie geregeld voor zzp'ers met een chronische ziekte of erfelijke aanleg hiervoor? Hoe zit het met gewetensbezwaarden? Is het van 'we beperken de zelfstandigenaftrek en voeren meteen een kostenverhogende maatregel door'? Wie gaat dit betalen? De opdrachtgever, of gaat het ten koste van het besteedbaar inkomen? Hoe dan ook, wij missen een integrale aanpak richting het mkb en zzp'ers."

Vermeer gaat op 15 mei gaat met leden van RADI-AOV in gesprek, met daarin onder meer inkomensadviseurs, productontwikkelaars van verzekeraars, claimbehandelaars, acceptanten, advocaten verzekeringsrecht en schenkkringen zoals SAMSAM en Sharepeople.

VZN: 'Hans Borstlap maakt gehakt van het plan'

VZN-voorzitter Cristel van de Ven schreef recent over de arbeidsmarktplannen in haar expertblog voor De Ondernemer'Niet alleen zelfstandigenorganisaties hebben forse kritiek. Zelfs Hans Borstlap, de man die de regering drie jaar geleden adviseerde over grootscheepse vernieuwing van onze arbeidsmarkt, maakt gehakt van het plan. Hij pleit voor een collectieve basisvoorziening voor langdurige arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden. Iets waar wij vanuit VZN ook al geruime tijd op aandringen'.