Nieuws

Zzp moet wachten op arbeidsongeschiktheidsverzekering

Gepubliceerd: 31-07-2020,
Bron:  Telegraaf
DEN HAAG - Het in elkaar zetten van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp’ers laat nog wel even op zich wachten. Het plan dat nu door vakbonden en werkgevers is bedacht is volgens minister Koolmees (Sociale Zaken) moeilijk uit te voeren door de Belastingdienst en het UWV.

Dat schrijft de minister in de documenten die hij maandag aan de Tweede Kamer stuurde nadat vakbond FNV zaterdag eindelijk instemde met de pensioendeal.

 

“ 'Elk plan lijkt mij een puzzel.”

Jelle J. de Boer | manager OnlineAOV

 

Onderdeel daarvan is dat zzp’ers zich verplicht moeten gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Maar het opzetten van zo’n verplicht vangnet valt nog niet mee. De verplichte aov voor zzp’ers was vooral een wens van de vakbonden en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks, die het pensioenakkoord steunen.

Het plan dat de Stichting van de Arbeid, waarin vakbonden en werkgevers verzameld zitten, is door Koolmees omarmd. Maar daar zitten wel de nodige haken en ogen aan, meldt de minister. De Belastingdienst en UWV, die de verzekering uit zouden moeten voeren hebben in een eerste reactie aangegeven dat ’een publieke verzekering voor zelfstandigen, hoe die ook wordt ingericht, altijd een uitdaging is’.

Vooral de gewenste keuzevrijheid voor zelfstandigen zorgt ervoor dat de Belastingdienst er een hard hoofd in heeft. „Die verschillende keuzes, logisch vanwege de diversiteit van de doelgroep, leiden tot een stapeling van complexiteit voor de uitvoering. Daarom verwacht de Belastingdienst niet dat zij de regeling goed kan uitvoeren”, schrijft Koolmees.

De minister maakt daarom even pas op de plaats. Hij gaat de komende tijd met de polder, uitvoeringsorganisaties en belangenorganisaties voor zelfstandigen om tafel om te kijken hoe er een aov voor zelfstandigen kan komen ’die op een uitvoerbare, betaalbare en uitlegbare wijze kan worden ingericht’.

Daar wordt even de tijd voor genomen: Koolmees hoopt eind dit jaar in een ’hoofdlijnenbrief’ de Kamer te kunnen informeren over de voortgang, het voorstel voor de verzekering moet er dan begin 2021 liggen.