Nieuws

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV): welke opties zijn er?

Gepubliceerd: 04-01-2024,
Bron:  KvK
Als ondernemer krijg je geen uitkering als je een tijdje niet kunt werken door ziekte of een ongeluk. Een paar dagen of weken verlies van inkomen kun je misschien nog wel opvangen met spaargeld. Maar om te voorkomen dat je in de geldproblemen komt bij langdurige ziekte, is het slim om je te verzekeren van inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Dat kan met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Andere opties zijn schenkkringen, crowdsurance en UWV-verzekering.

“SFZ biedt een AOV aan met advies en zonder advies, maar ook onze eigen schenkkring behoort tot de mogelijkheden. Kijk op www.sfz.nl of www.easyschenkkring.nl. De producten zonder advies kunnen zonder tussenkomst van ons personeel worden afgenomen wel met een kennis- en ervaringstoets.”

Jelle J. de Boer | manager OnlineAOV

Welke oplossing het beste bij jou past, hangt af van je situatie en voorkeuren. Aan de hand van de tabel hieronder kun je zien wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen.

Meer uitleg over de verschillende opties vind je hier:


Verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid

Uit de Zelfstandigen Enquête 2023 van het CBS blijkt dat 35 procent van de ondernemers niets geregeld heeft voor het geval ze arbeidsongeschikt raken. Dertig procent van de zzp’ers geeft daarnaast aan niet langer dan zes maanden zonder inkomen rond te komen. Daarom hebben de regering en werkgevers- en werknemersorganisaties in het nieuwe pensioenakkoord bepaald dat zelfstandig ondernemers zich verplicht moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Zelfstandig ondernemers zijn ondernemers die inkomstenbelasting moeten betalen(ib-ondernemers).  Hoe de verplichting er precies uit gaat zien is nog niet bekend. In 2027 gaan de nieuwe regels in.